Tillstånd och datasekretess

Registeruppgifter är i regel konfidentiella uppgifter. Det är dock möjligt att använda dem i vetenskaplig forskning. I de flesta fall räcker det med tillstånd av myndigheterna för att få registeruppgifter för forskningsändamål. Personens samtycke behövs dock i sådana fall när man vill sammanföra registeruppgifter med uppgifter eller prov insamlade från personen själv.

Redan i planeringsskedet lönar det sig att ta reda på om det är möjligt att få de behövliga uppgifterna med identifikationsuppgifter. Endast en del av registren kan utlämnas med identifikationsuppgifter.

När du vet vilka registeruppgifter du behöver i din forskning, och när du har skrivit in i din forskningsplan användandet av dessa registeruppgifter, kan du börja söka tillstånd för dessa. Tillståndet söks i regel av den myndighet som tjänstgör som registerförare. Om tillstånd behövs från flera myndigheter som lyder under samma ministerium kan det berörda ministeriet bevilja tillståndet. Mera detaljerade uppgifter om hur man ansöker om tillstånd och om eventuella ansökningsblanketter får du direkt från registerföraren.

Till de viktigaste registerförarnas tillståndssidor kommer du även från de bifogade länkarna, som sammaställts av ReTki.  Som exempel på processen för tillståndsansökan beskriver vi hur tillståndsansökan fortskrider när man i sin forskning vill använda registeruppgifter från myndigheter som lyder under social och hälsovårdsministeriet. På sidan Forskningsetik och datasekretess kan du ta del av dokument som behandlar dessa ämnen. Via länken Centrala lagar finner du de för registerforskning centrala lagarna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s