Samkörning av olika datakällor

Nedan ges exempel på de vanligaste sätten att samköra olika registerförares data.

Statistikcentralens data används

Ex 1. THL (Institutet för hälsa och välfärd), Statistikcentralens och andra registerförares register används och undersökningspopulationen skapas på grundval av THL data.

Utgångspunkten är att THL väljer undersökningspopulationen. Personbeteckningen (PB) sänds till de andra registerförarna (bl.a. FPA), som sedan gör egna dataurval och sänder datan inklusive PB till Statistikcentralen. THL data för undersökningspopulationen (inklusive PB) sänds också till Statistikcentralen. Statistikcentralen gör dataurval ur sina register och skapar undersökningsspecifika identifikationsnummer (ID) som ersätter personbeteckningen i all data (även de andra registerförarnas data) som skickas till forskaren. Dessutom granskas de data som sänds till forskaren ur datasekretessperspektiv. Forskaren kan med hjälp av det identifikationsnummer som Statistikcentralen gett samköra de olika registerförarnas datauppgifter.

Ex 2. THL, Statistikcentralens och andra registerförares register används och undersökningspopulationen skapas på grundval av Statistikcentralens data.

I övrig följer detta exempel samma mönster som ex 1, förutom att Statistikcentralen plockar urvalspopulationen och skickar PB till de olika registerförarna.

Ex. 3. Från Statistikcentralen används endast följande variabler: ålder, kön, utbildning, yrke eller dödsorsak

I sådana fall då forskaren enligt personuppgiftslagen har rätt till att upprätthålla personregister kan forskaren få uppgifterna från Statistikcentralen med PB. Forskaren kan själv samköra datat.

THL och andra registerförares register används

Ex 1. THL och andra registerförares register används och undersökningspopulationen skapas på grundval av THL data.

Utgångspunkten är att THL väljer ut datan för undersökningspopulationen och skapar det undersökningsspecifika identifikationsnumret (ID). ID och personbeteckningen (PB) sänds sedan till de andra registerförarna (t.ex. FPA), som gör egna dataurval och sedan sänder datan till THL. THL samkör datan och avlägsnar PB:n. Dessutom granskas de data som sänds till forskaren ur datasekretessperspektiv.

Ex 2. Från THL används endast hälsoregistrens uppgifter

I sådana fall då forskaren har enligt personuppgiftslagen rätt till att upprätthålla personregister kan forskaren få uppgifterna från THL med PB och forskaren samkör datat med de andra registeruppgifter han/hon fått.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s